keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Kamalat kylätarjoilut

Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: nam nam
Päivämäärä:   26.5.13 14:07:33

No niin, täällä on nyt puhuttu hirveistä häistä ja polttareista ja käytöstavattomista vieraista. Pistetääns nyt jakoon kyläpaikkojen tarjoilut. Millaista evästä olet vieraana saanut, väi jäivätkö eväät jopa kokonaan saamatta?

Meidän kokemus tältä viikonlopulta: Tätini ja tämän mies kutsuivat minut ja mieheni mökilleen. Ideana oli, että minä ja mies voisimme autella pihahommissa ja täti sitten loihtii meille herkut pöytään. Vaan mitä vielä, tädilläni on taipumusta hurahtaa milloin mihinkin, ja nyt hän oli keksinyt että pidetään kehon puhdistuskuuri mökkiviikonlopun ajan. Joka päivä syöty samaa safkaa:
- Aamulla puolikas lasillinen marjasmoothieta, eli heitetään tehosekoittimeen mustikoita ja pieni loraus rasvatonta maitoa, lisäksi vähän pellavansiemeniä
- Aamupäivällä 5 cm pätkä kurkkua
- Lounaaksi salaattia, jossa kahta eri salaattilaatua ja loraus öljyä. Salaatin kanssa puoli kourallista manteleita
- Välipalaksi höyrytettyä tankoparsaa, 5 vartta/nuppi ilman kastiketta tms.
- Päivälliseksi höyrytettyä parsakaalia, päälle hieman oliiviöljyä
- Jokaisella aterialla juotava vähintään 2,5 dl vihreää teetä ja 2,5 dl vettä

Eipä tässä ole ehtinyt muuta tehdä kuin juosta pissalla ja kärsiä nälästä... Täti vielä päätti olla ostamatta kaupasta mitään muuta kuin noita listan mukaisia ruokia, ettei vain tule houkutuksia. Nyt se itsekin kiroaa että surkea dieetti kun mahaa ei saa täyteen ja koko ajan pissittää. Noh, parin tunnin päästä sentään lähdetään kotiin... Kaipa tällekin osaa myöhemmin nauraa mutta nyt on niin nälkä että lähinnä v*tuttaa :D
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: ---
Päivämäärä:   26.5.13 14:10:06

Miehen mummolla tarjolla olevat ruoat, olleet niin kauan pöydällä, että joka kerta saa pelätä ruokamyrkytystä. Esim. kermakakku, joka on ollut reilusti toista vuorokautta pöydällä, kerma on paksuksi känähtänyttä ja kuvotta ajatuskin sen syömisestä. Yleensä keksin jonkun kohteliaan syyn olla syömättä mitään...mies on myöskin kohteliaasti mummolle huomauttanut ruokien säilytyshygieniasta, mutta kun ei välitä huomautuksista.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: devis
Päivämäärä:   26.5.13 14:21:34

Entisen hoitohevosen omistajan (67-vuotias ihana rouva) tekemät tarjoilut;
- Täysin mauton haukikeitto (itse olin silloin 12-vuotiaana muutenkin huono syömään muuta kalaa kuin lohta ja muikkuja, joten tuo mauttomuus teki tästä vielä kamalampaa)
- Kumiperunoita ja sitkeää & veristä lihaa (ei meinannut saada veitsellä poikki, tuntui samalta kuin olisi purkkaa jauhanut)

Mummin tarjoamat;
- Jo muutaman kerran sulanut ja uudelleen jäädytetty jäätelö
- Kahvi, jossa poroja seassa & jo vanhaksi mennyt paakkuinen maito
- Kuivakakku, joka oli pakastettu aina uudelleen ja uudelleen

Arvostan nykyään kaikkea ruokaa ja sitä syödään mitä on tarjolla. En noistakaan yllämainituista tarjoiluista tietenkään valittanut, musta oli todella mahtavaa tuolloin esiteini-ikäisenä päästä oman hoitohevosen omistajan luokse syömään ja katselemaan kuvia hevosen nuoruudesta ja sen varsoista. :)
  Re: Kamalat kylätarjoilut
LähettäjäGibson
Päivämäärä:   26.5.13 14:24:13

Vaarini vaimoineen ovat kulinaristeja. He haluavat aina kokeilla uutta ja erikoista. Minä ja äitini olemme lähinnä hengissäselviytyjiä, eli syödään kun nälkä on. Emme juurikaan innostu uudesta. Voi siis kuvitella että me neljä = katastrofi.

Vaarin vaimo tekee joka kerta jotain mahdollisimman outoa ruokaa kun tietää meidän tulevan kylään ja vaatii syömään kaiken ja ottamaan lisää. Hän tietää ettei äitini syö kalaa, enkä minä syö äyriäisiä enkä sieniä, mutta näitä kaikkia kolmea on aina jossain muotoa tarjolla. Hän tietää myös vallan hyvin, ettemme innostu erikoisuuksista ja että olemme kieltäneet tuhlaamasta rahaa turhuuteen, kun meille saisi hyvin halvalla helpon aterian aikaiseksi, mutta pakko on aina yrittää - kalalla täytettyjä munakoisoja, grillattuja pihvitomaatteja ja graavilohta, maksahyytelöä, simpukkapitsaa.. Ja hirveä elämäntapasaarna ja valitus kun emme niitä voi syödä.

Minusta tuntuu että hän hakee lähinnä mahdollisuutta riidellä ruoasta. Näen joskus hänen silmistään että hän nauttii kun pääsee valittamaan. Vaari lähinnä nyökyttelee vieressä kun emäntä paukuttaa. Ja kokeiltu on - ei kuulemma sovi että tuomme omat eväät tai käymme bensa-asemalla syömässä.

Pakko kuitenkin kyläillä että äiti näkee isänsä ja minä vaarini.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: ++
Päivämäärä:   26.5.13 14:29:46

minun mummo teki aina ihan järkyttävää kanaa. Kokonainen (ilman sisuksia toki) kana paistopussiin n. litran ketsuppia mausteena ja uuniin. Se oli kammottavaa jo lapsena, vaikka en koskaan ole nirso ollut. Kanan nahka jäi ihan lötköksi ja kaikki maistui pelkältä ketsupilta..... hrr.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: huh
Päivämäärä:   26.5.13 14:30:21

Mulle tulee ekana mieleen isomummon tarjoamat ruuat. Hän oli tottunut siihen että mitään ruokaa ei koskaan heitetä pois, vaan kaikki käytetään hyödyksi. Aamiaispöydässä sitten usein odotti homeinen leivänkätty, kauhulla aina katselin kun isomummo rapsautti veitsellä isoimmat kasvustot pois. Yritin sitten peitellä homeen makua laittamalla leivälle mahdollisimman paksulti voita ja juustoa. Jääkaappia ei ollut, joten maitotuotteet olivat aina enemmän tai vähemmän härskiintyneitä, mutta parempi sekin kuin homeisen leivän maku. Maitoa käytettiin vielä vaikka se olisi ollut aivan kokkareista ja hapanta. Lihaa ei onneksi ollut usein tarjolla, jos oli niin se oli aina samana päivänä ostettua ja heti kypsennettyä.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: jes
Päivämäärä:   26.5.13 14:31:08

Kahvin kanssa puolikuiva pullapitko ja Marie-keksit. Noh, ei ole niin nuukaa kyllä ne menee.

Kerran olen syönyt täysin sokeritonta mustikkapiirakkaa. Siis uunipellille tehtyä piirakkaa. Taikinassa ei ollut sokeria eikä mustikoissakaan ollut lisättynä yhtään sokeria. Ei uskoisi miten helevetin pahaa se oli.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: --
Päivämäärä:   26.5.13 14:37:39

On teillä kyllä ollut surkee elämä, ei voi muuta sanoa.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: tämä hehheh
Päivämäärä:   26.5.13 14:53:24

Repesin kyllä nauramaan aloitukselle.
Voi äly, mikä oivallus !. On ainakin pokkaa.
Teettää ny toisilla pihatöitä viikonlopun ja kehonpuhdistusta ja dieettiä..
Onkohan täti tehny elämässään mitään muuta ku lipittäny vihreää teetään?
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: Dg
Päivämäärä:   26.5.13 14:55:46

Nää on just hauskoja :) Ei kaiken tarvitse olla aina niin vakavaa että vain maailman suurimmista ongelmista saisi puhua.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: sivusta
Päivämäärä:   26.5.13 14:58:31

Marie-keksit on hyviä!
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: tä
Päivämäärä:   26.5.13 14:58:42

Odottelinkin koska tulee ensimmäinen nuiva kommentti. Hauskoja nämä, onneksi oma mummi on moderni kaupunkilainen.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: nam nam
Päivämäärä:   26.5.13 15:02:16

tämä hehheh: Itse asiassa tällaista vihreä tee -dieettiä täti ei ollut aiemmin kokeillut. On yleisesti ottaen ihan tervejärkinen ihminen mutta tosiaan hurahtaa kaiken maailman dieetteihin ja hömpötyksiin vähän väliä. Yhteen aikaan karppasi raivokkaasti, jossain vaiheessa heittäytyi vegaaniksi, kokeilee kaikki mahdolliset naistenlehdissä mainitut ruokavaliokikkailut. Nyt sitten osui kohdalle kehonpuhdistusviikonloppu :D
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: Moppe
Päivämäärä:   26.5.13 15:04:41

Taisin itse olla tänäviikonloppuna tuollainen "kamala tarjoaja" . Tein ruokaa tietyn määrän, minkä piti riittää koko porukalle (10 henkeä). Kylässä olllut parikymppinen kaapaisi puolet vuoasta omalle lautaselleen ja aika kärkevästi tokaisin että ajatteliko että muutkin saisivat jotain. Nyt kyllä vähän hävettää!
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: Anjovichy
Päivämäärä:   26.5.13 15:06:04

Mikähän tossa muuten on, että mummojen erikoisena on aina tää sulanut ja uudelleen pakastettu kuivalta maistuva jätski. Miten ne onnistuukin!
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: -
Päivämäärä:   26.5.13 15:11:23

paskaisella keittimellä keitetty kahvi :s keitin näytti ennen käyttöä siltä että pannuun olisi ripuloitu..

joissakin lapsiperheissä kun lapset on/oli pieniä, toistui aina se sama kaava, että penskat räpii kuolakäsillään kaiken tarjottavan pöydältä, käyttävät suussa ja laittavat takaisin, eikä kukaan puutu toimintaan. hyi h'elvetti!
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: Karju-Tapio
Päivämäärä:   26.5.13 15:11:47

Mikä siinä olisi niin hankalaa sanoa että "hei, tämä leipä on homeessa, en tahdo syödä sitä" tai "näyttää siltä että tämä jäätelö on sulanut, kipaisenpa kaupassa hakemassa uusia" :D
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: ***
Päivämäärä:   26.5.13 15:21:01

Moppe; teitkö siis liian vähän ruokaa ja huomautit jollekin, ettei saa ottaa niin paljoa, että vatsa täyttyy :D
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: voivoi
Päivämäärä:   26.5.13 15:25:12

"Lähettäjä: Moppe
Päivämäärä: 26.5.13 15:04:41

Taisin itse olla tänäviikonloppuna tuollainen "kamala tarjoaja" . Tein ruokaa tietyn määrän, minkä piti riittää koko porukalle (10 henkeä). Kylässä olllut parikymppinen kaapaisi puolet vuoasta omalle lautaselleen ja aika kärkevästi tokaisin että ajatteliko että muutkin saisivat jotain. Nyt kyllä vähän hävettää!"

Jos viidelle ihmiselle tarkoitettu määrä mahtuu yhdelle lautaselle, on aika naftisti tehty...
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: Inna
Päivämäärä:   26.5.13 15:26:43

Miehen vanhemmilla melkein kaikki sapuskat. Ne on äärimmäisen pihejä ja ruokaa tehdään aina liian vähän isommalle porukalle. Tyyliin yksi peruna per nenä tai desi pastaa (desi keitettyä siis), leipää aamulla yksi pala per nenu, maitoa puoli mukia jne. En ole mikään suursyömäri, mutta nälkä jää. Suurempi ongelma on kuitenkin se, että mikään ei maistu millekään, koska mausteina on vaan oreganoa ja mustapippuria vähän, ei suolaa ollenkaan tai sitten niitä muita mausteita.
Eli kun viikonlopun syö mautonta ruokaa liian vähän ja päälle katselee "ei niin rakkaita sukulaisia", niin aina rupeaa ärsyttämään. :/
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: huh
Päivämäärä:   26.5.13 15:28:54

Karju-Tapio: Sä varmaan olisit 7-vuotiaana ruvennut vänkäämään vastaan vieressä kyttäävälläe isomummolle, jolla oli tapana läväyttää puukauhalla jos napistiin vastaan. Mummi meilläkin tarjosi lapsuudessani aina useampaan kertaan sulatettua ja pakastettua jäätelöä, eipä silti koskaan tullut mieleenkään alta 10-vuotiaana juosta kolmisenkymmentä kilometriä lähimpään kauppaan hakemaan uuta jätskiä.

Kaikki täällä eivät ole 90-luvulla syntyneitä kaupunkilaiskersoja, ennen olivat asiat hiukan toisin eikä ollut vieressä 24/7 auki olevaa Aabeeseetä.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: äm
Päivämäärä:   26.5.13 15:33:00

Täytekakku, joka on otettu pakastimesta, eikä ole tarjottaessa ehtinyt vielä sulaa kokonaan. Tai sitten sellainen täytekakku, joka on ollut X päivää jääkaapissa ja vettynyt sisältä ihan mössöksi. Hrrr, täytekakkutraumoja.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: A
Päivämäärä:   26.5.13 15:33:58

Mummin tarjoilut:
Aina oli jotain parvekkeella "kylmässä säilytettyä" riippumatta siitä oliko 30astetta pakkasta vai lämmintä ja kaipasiko ruoka jääkaappia vai pakastinta... jääkaappipakastinkin löytyi taloudesta, mutta aina joku ruokalajeista oli ollut parvekkeella.
Astiat oli aina vain pikaisesti huljautettu "puhtaaksi" eli pahimmillaan niistä näkyi viikon ruokalista...
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: Maisy
Päivämäärä:   26.5.13 15:41:16

Exän mummon tarjoilut oli aina kaameita :S leipä kivikovaa vanhaa, voi kellastunutta, kuivakakku kuivunut korpuksi, keksi vettyneet pöydällä, maito aina vanhaa.. teki valmiiksi voileipiä, jotka makasi täytteineen pöydällä kun vieraat saapuu, jäivät pöydälle edelleen kun vieraat lähtee, tarjoillaan taas seuraaville saapuville.. Eipä siellä hirveästi uskaltanut mitään syödä.

Kaikkein pahin oli aina tarjolla oleva frödinge prinsessa pakastekakku, joka otettiin pakkasesta ja sulatettiin, tarjoiltiin vieraille ja loppu takaisin pakkaseen odottamaan seuraavan viikon vieraita, hyrr..

Ja tietysti mummomainen tuputus ottakaa ottakaa, aina siellä oli pakko jotain syödä..

Onneksi on ex..
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: *
Päivämäärä:   26.5.13 15:42:37

Tuli ihan omaa mummoa ikävä kun luki näitä. Hänkin otti puukolla juustosta homekerroksen pois. Teki muuten kyllä aivan ihanaa maalaisruokaa pelkän suolan ja pippurin voimalla.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: --
Päivämäärä:   26.5.13 15:45:14

Kukaan ei nyt ikävä kyllä tarttunut aloittajan provoon. No onnea ens kerralla. Ja vinkiksi ettei kannata aloittaa provoja kysymällä muiden kokemuksia, koska ei ketään kiinnosta enää siinä vaiheessa sun huono tarinas vaan alkavat puhua vain itsestään.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: johka
Päivämäärä:   26.5.13 15:45:22

Appivanhemmillani on tapana yrittää syöttää kyläilijöille niin vanhoja ja kämäisiä leivonnaisia, etteivät he itsekään halua niihin koskea. Olen kasvissyöjä, joten saan kätevästi kieltäydyttyä useimmista tarjoamisista sen perusteella, että niissä on kananmunaa tai liivatetta. Mieheni kaikkiruokaisena sen sijaan joutuu keksimään muita verukkeita.

Jokin aika sitten appivanhemmat tyrkyttivät syötäväksi syntymäpäiväkakkua - noin kaksi viikkoa synttäreiden jälkeen... Tosi terveellistä varmaan! Itse eivät syöneet, mutta olivat kovasti nyreissään, kun ei kelvannut. Kakun jäänteet korjattiin talteen, varmaan tarjottavaksi seuraaville kyläilijöille...

Kyseinen herrasväki on myös yrittänyt tarjota viitisen vuotta pakkasessa köpöttynyttä puolukkapiirakkaa, joka maistui niin kamalalta, että mieheni joutui sylkemään palasen takaisin lautaselle. Appivanhemmat olivat kiiluvin silmin seuranneet sivusta "Syökö se, syökö?" ja sitten noloina myönsivät, että taisihan se olla aika vanhaa. Hyvä ettei ruokamyrkytystä tullut.

Hileinen mummojäätelö kuuluu myös appivanhempien vakiotarjottaviin. Ensimmäisenä päivänä jäätelö on ihan hyvää, mutta sen annetaan sulaa pöydässä lilluksi. Sitten takaisin pakkaseen ja seuraavana päivänä uudestaan pöytään. Jatketaan x päivää ja ihmetellään kovasti, jos ei jäätelö enää oikein maistu.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: ...
Päivämäärä:   26.5.13 15:48:20

Olin joskus erään ihmisen henkilökohtaisena avustajana ja tein tälle avustettavalle aina ruuan.
Oikeasti lähestulkoon kaikki hänen ruokatavaroistaan oli vanhentuneita. Salaatinkastikkeissa päiväys mennyt 2-3 vuotta sitten, avatut ketsupit, sinapit ym. säilytti huoneenlämmössä ja niissäkin parasta ennen saattoi olla vuosi-pari takaperin.
Lisäksi pihinä piti jääkaappiaan niin lämpimänä, ettei siellä säilynyt mikään, kesäisin maitotuotteet haisivat ja olivat kokkareisia, mutta niistä vaan piti kokkailla :o
Monesti käski vain leikata homekohdat pois ja jatkaa ruuanlaittoa!

Ja monesti jos olin esim. maanantaina paistanut lettuja ja seuraava työpäiväni oli torstai, niin niitä maanantaista asti pöydällä olleita lettuja piti tarjota rouvalle torstaina, hieman oli oksennus kurkussa silloin!

Voitte uskoa että etoi syödä sitä ruokaa, yleensä kieltäydyinkin syömästä vedoten milloin mihinkin.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: nam nam
Päivämäärä:   26.5.13 15:50:07

--: Miksi tämä olisi provo? Ja kuten ekaan viestiin kirjoitin, idea nimenomaan oli saada niitä muiden kokemuskai ja nythän niitä on saatu, toivottavasti tulee vielä lisääkin. Ihan sama idea kuin noissa hirveimmät häät -topikeissa jne.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: Hopeapaju
Päivämäärä:   26.5.13 15:50:59

Mieleen tulee tätini jonka luona tulee käytyä aina välillä.

Täti leipoo todella hyvää leipää, pullia ja muita leivonnaisia.

Ainoa ongelma on hygienia.

Täti ei oikein ikinä pese käsiään, astiat pestään lianharmaassa vedessä, kun ruokaa laitetaan, syödään taikinaa samasta lusikasta millä hämmennetään, taloudessa on viisi isoa koiraa joiden karvoja on kaikkialla leipomusten sisällä ja makuelämyksen kruunaa asunnossa leijuva todella voimakas hikisten koirien haju jolloin tuntuu joka puraisulla kuin iskisi hampaansa koiran vettyneeseen turkkiin...

On ihmeellistä miten hyvänmakuista ja ihanannäköistä leivonnaista onkin niin vastenmielinen syödä.

Kerran kävin myös himohamstraajan kotona työasioissa. Naisella oli massiivinen kartano jonka huoneisiin ei päässyt. Ne olivat lattiasta kattoon (kirjaimellisesti) romun peitossa.

Keittiöön johti polku romun keskellä, keittiön joka taso oli romun peitossa paitsi tiskipöydän kulma jolle oli levitetty sanomalehti ja sille emäntä kattoi kaksi mukia joita pyyhkäisi kädellään ja tarjosi sellaista ikuisuuden säilyvää dancakea pussista jonka päällä käveli kärpäsiä. Se ateriointihetki oli surrealistinen.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: --
Päivämäärä:   26.5.13 15:51:23

Sori mutta ei mee läpi. Mut tosiaan tsempit ens kerralle.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: hui
Päivämäärä:   26.5.13 15:59:12

valmiskakkupohja, jossa oli luumuhilloa valmiskermaa tungettu kasaksi päälle ja vielä emäntä ahmi koko kakun lähes itse :/
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: ..
Päivämäärä:   26.5.13 16:06:28

-- Mikä sun ongelma oikein on? Jos ei kiinnosta, niin mene muualle.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: --
Päivämäärä:   26.5.13 16:08:20

Ei mulla mitään ongelmaa ole. Enkä mene muualle koska nauran mielummin näille jutuille täällä, onko sulla joku ongelma sen suhteen?
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: ..
Päivämäärä:   26.5.13 16:12:48

No jos näitä on kiva lukea, niin mitä sitten tulit valittamaan? Eihän näitä ole pakko uskoa.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: heh
Päivämäärä:   26.5.13 16:16:47

Hopeapaju: Saanen miltä haisee hikinen koira, kun koirat eivät osaa hikoilla?
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: heh
Päivämäärä:   26.5.13 16:17:04

Siis saanen kysyä...
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: ke-k_
Päivämäärä:   26.5.13 16:23:00

anopin luona laitoin kahviin maitoa,ja mukiin tippui joku ruskea kikkare.

Olin itse siinä aika nolona,mutta laitoin kahvin viemäristä alas ja otin vaan pokkana uuden kahvin.ja taas tipahti samanlainen kokkare :O
Taas viemäristä alas ja siinä vaiheessa mies nousi pöydästä ja otti itse kaapista uuden maidon,.,..

Ilmeisesti nuo kokkareet olivat koiranruokapapanoita,mutta sitä en tajua miten ne sinne maitotölkkiin olivat päässeet!!!!!
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: --
Päivämäärä:   26.5.13 16:27:07

Noh ei tuu oikeestaan nyt mieleen mitään erikoisen kamlaa... ehkä semmonen todella etovalle maistunut kuivakakkumainen pikku kakkunen tosin. Olin 14 vuotiaana kielikurssilla ja keliakikkona mut oli sijoitettu isäntäperheeseen jossa perheen äidilläkin oli keliakia.
Ei siinä mitään, yleensä ruuat oli ihan ok, mutta tuota kuivakakkua hän laittoi lounasevääkseni melkein joka ikinen päivä... vaikeinta oli kun hän laittoi sitä muuten vaan jälkiruuaksi yhteisaterialle tarjolle ja oikein kyseli onko hyvää. siinä kohteliaana nielin sitä kakkua vaikka se maku oikeasti oksetti... aika vaivoin sain pidettyy hymyn huulilla ja kiiteltyä että on hyvää kiitos. kolmen viikon aikana siihen kakkuun joutu moneen kertaan hampaat upottamaan vaikka kuinka vastenmielistä omasta mielestä oli. :P

muuten tulee meileen lähinnä se että olen monesti jäänyt ilman mitään tai saanut lähinnä jotain salaattia tai riisikakkua tai vastaavaa kun muut on syöneet erittäin hyvin ja herkullisesti. toisaalta kun on keliakia ollu 5 vuotiaasta niin ohan tässä pettymyksiin totuttu, eli en mä noistakaan nyt itteeni ota varsinaisesti. kyllähän ihminen salaatilla tai riisikakulla pari tuntia pärjää ja monia muutenkin nolottaa jos ei mitään tarjottavaa ole...
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: Juu
Päivämäärä:   26.5.13 16:27:38

"

Lähettäjä: --
Päivämäärä: 26.5.13 15:51:23

Sori mutta ei mee läpi. Mut tosiaan tsempit ens kerralle.


"

Tää on joku ituhippi joka loukkaantui siitä että joku ei tykännytkään jostain kehonpuhdistusdetoxkuurista :DD
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: Hopeapaju
Päivämäärä:   26.5.13 16:27:41

Kyllähän koira hikoilee. Kielellään. Voit kuvitella hajun jos on mielikuvitusta tai koirakokemusta. Ja kerro se viidellä!
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: Mysteeri
Päivämäärä:   26.5.13 16:34:12

--: sori, ja inhottavaa nyt palauttaa sut maan pinnalle mutta se oot kyllä sinä joka on nyt väärässä.
ihan ensimmäiseksi voin kertoa että mua ei ainakaa kiinnosta lukea galluppitopicceja joissa aloittaja ei ole ensiksi kertonut omaa kokemustaan(tästä täällä on purnattu niin tiedän etten ole ainoa). toiseksi, ei se että sulla on mahdollisesti kuiva elämä tarkoita sitä että muillakin olisi ja siinä määrin että kuvittelisi kenenkään jaksavan provoilla näinkin arkisesta aiheesta. siis oikeesti nyt...
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: Moppe
Päivämäärä:   26.5.13 16:37:19

Mielestäni kyse ei ole siitä paljonko tein ja paljonko jäi, vaan ihan toisten huomioonottamisesta. Varmasti jokainen joka toisena ottaa ruokaa osaa katsoa että lopuille (8 hlöä) myös riittää. (Varsinkin kun vatsantäytteeksi oli luvassa leipää niin paljon kuin haluaa sekä kakut ja pullat kahvin kanssa.) Valehtelematta nuorella neidillä oli n. 1 kg ruokaa lautasellaan.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: --
Päivämäärä:   26.5.13 16:42:47

"voin kertoa että mua ei ainakaa kiinnosta lukea galluppitopicceja joissa aloittaja ei ole ensiksi kertonut omaa kokemustaan(tästä täällä on purnattu niin tiedän etten ole ainoa). "

Niin ei muakaan. Siks just harmittaakin ettei aloittaja kertonut omaa oikeasti tapahtunutta kokemusta.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: ohops
Päivämäärä:   26.5.13 16:48:50

Turha se on puolustella Moppe, jos teit liian vähän, on vika sinun. Mistäs se neiti voi tietää että ei syödä saa ja onko sinulla lisää ruokaa uunissa tms? Leipä ei ateriaa korvaa, siihen on typerää vedota.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: :)
Päivämäärä:   26.5.13 16:54:29

Mikä tota tuplaviivaa vaivaa? Vaihdevuodet?
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: Dark Lady
Päivämäärä:   26.5.13 16:56:22

:) vaihdevuodet ja tupakkilakkositä vaivannee ?
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: ...
Päivämäärä:   26.5.13 16:57:05

--:lla on joku oma missio, jota kukaan muu ei näe :D

"En usko, provo on, ihan sama mitä kukaan väittää."
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: mie
Päivämäärä:   26.5.13 17:04:17

Mein äiti eittää ihan törkeen paha kahvia!! Ja sillä on mein entinen keitin ja meillä tuli ihan hyvää kahvia, käyttää samoja kahvimerkkejäkin kun me ja silti se on törkeen pahaa, aina.

Ja asutaan samassa talossa ja äiti aina haluaisi keitellä kahvit ja laittaa leipiä jne kun me miehen kanssa tehdään pihalla hommia (äiti siis ei pysty enää oikein mitään isompia tekemään), mutta kun se kahi on vaan pahaa. Ja äiti vielä tietää että minä olen kahvikissa...
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: ...
Päivämäärä:   26.5.13 17:19:01

"Turha se on puolustella Moppe, jos teit liian vähän, on vika sinun. Mistäs se neiti voi tietää että ei syödä saa ja onko sinulla lisää ruokaa uunissa tms? Leipä ei ateriaa korvaa, siihen on typerää vedota."

Ei kukaan terve ihminen syö kiloa ruokaa, tai kukaan terve ihminen ota puolta laatikosta jos on muitakin syöjiä, olis se laatikko minkä kokoinen tahansa. :D Silloin täytyy olla joku vamma, mitä näitä nyt on, asperger ja semmoiset jotka aiheuttaa sitä että ei pysty ottamaan muita ollenkaan huomioon.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: mie
Päivämäärä:   26.5.13 17:24:26

Moppe: Kyllä se taitaa olla niin että monelle suomalaiselle se ruoka on tarjoiltava suoraan lautasella. Kylässäkin "syödään silmillä" ja ahnehditaan muidenkin edestä. Kastikkeesta ongitaan lihapalat tai pihvejä vedetään kolmen ihmisen edestä niin, ettei viimeisille jää mitään. Joko on tosiaan joku sairaus, tai sitten puuttuu käytöstavat kokonaan.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: Huh
Päivämäärä:   26.5.13 17:29:28

"Lähettäjä: ohops
Päivämäärä: 26.5.13 16:48:50

Turha se on puolustella Moppe, jos teit liian vähän, on vika sinun. Mistäs se neiti voi tietää että ei syödä saa ja onko sinulla lisää ruokaa uunissa tms? Leipä ei ateriaa korvaa, siihen on typerää vedota."

Paljonkohan sun elopaino mahtaa olla?

Lämpimän ruuan annoskoko per ihminen on n. 300g, se on aika standardi valmisaterioissakin. Ja se on kotioloissa syötäväksi, ja kotona syödään enemmän kuin kylässä. Kukaan tavoille opetettu lähde kylään ilman että on jo kotonakin jotain syöty...
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: oksu tulee
Päivämäärä:   26.5.13 17:31:12

Pahin oli eittämättä nuorena kaverin isovanhemmilla. Kesällä sähkökatkoksen takia heillä oli pakastin päässyt sulamaan kokonaan, mutta kun sähköt tuli parin päivän päästä takaisin, samat ruuat jäi kaappiin. Kun olin siellä käymässä, pappa alkoi sulattaa jonkinnäköistä kalalihasoppaa pakkasesta. Kun keitto alkoi lämmetä liedellä, koko kämppään levisi etova mädäntyneen lihan ja kalan haju! En pystynyt pitämään naamaa peruslukemilla, vaan jouduin pitämään kättä suun edessä. Sitten soppaa lapettiin eteeni lautasella ja pappa ja kaverini alkoivat muitta mutkitta pistelemään sitä poskeensa! Söin leipää ja join maitoa niin pitkään kuin pystyin, mutta sitten alkoi närkästyneet huomauttelut "keitto jäähtyy!" joten otin yhden lusikallisen suuhuni, vaikka kirjaimellisesti käsi ei vaan meinannut totella! En edes saanut sitä nieltyä, vaan ryntäsin vessaan sylkemään sen suustani ja oksentamaan päälle. Olin mahdollisimman kauan "vessassa", vedin vessapaperia pönttöön, vedin vessan ja pesin pitkään käsiä. Sitten oli tultava takaisin ja nieltävä urheasti rippusellinen lientä... Mutta kiitos taivaan, silloin tuli mummo kotiin ja totesi keiton pilaantuneeksi, ja sen sai heittää pois! Huh, elämäni hirvein ruokakokemus. Tähän päivään asti en silti ymmärrä, miten samanikäinen kaverini pystyi syömään keittoa, vaikka vanha mummokin haistoi jo ovelta sen olevan pilaantunutta, ja itse sain pidätellä koko ajan oksennusta! Huh...
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: -
Päivämäärä:   26.5.13 17:32:48

Joskus nuorempana olin mummoni kanssa käymässä hänen siskonsa luona. Tällä siskolla oli muistisairaus ja sen verran paha, että keitti meille koiranruokaa ruuaksi (kattilassa oli siis näitä koirien purkkiruokia ja vanhaa jauhelihaa + ruuan jämiä). Ei me sitä tietenkään syöty ja mummo sai siskonsa kanssa pahan riidan aikaiseksi, kun mummo kielsi siskoaan syömästä sitä ruokaa ja rupesi tekemään itse tilalle jotain muuta.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: ö
Päivämäärä:   26.5.13 17:37:34

"Lähettäjä: Moppe
Päivämäärä: 26.5.13 16:37:19

Mielestäni kyse ei ole siitä paljonko tein ja paljonko jäi, vaan ihan toisten huomioonottamisesta. Varmasti jokainen joka toisena ottaa ruokaa osaa katsoa että lopuille (8 hlöä) myös riittää. (Varsinkin kun vatsantäytteeksi oli luvassa leipää niin paljon kuin haluaa sekä kakut ja pullat kahvin kanssa.) Valehtelematta nuorella neidillä oli n. 1 kg ruokaa lautasellaan."

Varasit n. 200 grammaa vuokaa per henkilö? Eipä tuo kovin mahdottomasti ole.. Yleensä jos teen vieraille asti ruokaa, teen reippaasti yli sen mitä arvioin vieraiden syövän. Jos ruoka on hyvää, se menee hyvin kaupaksi, ja vaikka sitä yli jäisikin, se tulee varmaan itse syötyä.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: -----
Päivämäärä:   26.5.13 17:40:23

Meilläkin tehdään ruokaa niin paljon, että varmaan riittää ja joka kerta on jäänyt yli.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: o
Päivämäärä:   26.5.13 17:41:24

"Hieno" naapuri tarjosi leivoksia > homeessa

Kaveri, vanha mummeli ja kahvin kanssa kuivaa ikivanhaa pullaa ja kuivakakkua

Teininä poikaystävän luona mädäntynyttä lihapiirakkaa, sisus mätä eikä päällepäin näkynyt

Kaverin luona paahtopaistia - seurueen ainoa mies oli mies ja halusi viipaloida paistin > leikkasi myötäsyyhyn ja siinä sitten yritettiin mukeltaa sitkeää lihaa ja saada se vielä nieltyä
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: nam
Päivämäärä:   26.5.13 17:41:50

Sukulaiseni joka on todella nuuka, eikä heitä mitään roskiin, oli tarjonnut mummulleni kahvipöydässä kääretorttua jossa oli perunamuusia sisällä... Hyi!

Huh, puistattaa oikein nämä teidän kertomukset.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: ohops
Päivämäärä:   26.5.13 17:44:01

"Paljonkohan sun elopaino mahtaa olla?"

55kg, miten niin?
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: om
Päivämäärä:   26.5.13 17:46:42

Hahhaaa....päivän paras topikki
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: minä
Päivämäärä:   26.5.13 17:46:59

on muuten ärsyttävää mennä kylään jossa on hienot tarjoilut ja tosi hyvää ruokaa mutta kaikkea varattu vaan niin vähän että hyvä kun uskaltaa itse ottaa. harmittaa oikein kun saa jotain hyvää ja sitten se "loppuu kesken". parempi aina tehdä kunnon erä, itsekästähän se on näin ajatella mutta se on kohteliasta vieraitakin kohtaan.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: heponen
Päivämäärä:   26.5.13 17:49:23

Kauhein kyläreissu IKINÄ:

Eräs ikivanha pappa kutsui kylään lounaalle minut ja muutamia muita. Menimme vain siksi että pappa oli yksinäinen sotaveteraani.

Kauhuksemme papan jääkaappi oli täynnä vanhoja ruoka-annoksia, jotka oli ostanut halvalla jostakin ruokapalvelusta...Kaikki siis yli päiväyksen. Kun hän avasi jääkaapin sieltä tulvi paha haju!

Niitä meille lämmitti ylpeänä ja ei kun syömään!

En tiedä edes mitä se ruoka oli, jotain perunamuussia ja kinkkupala... joka maistui niin kauhealta ettei sitä saanut alas! Muut söivät mukisematta, minä yökkäilin vedet silmissä. Onneksi pappa ei huomannut kun poistui juuri huoneesta, kun sylkäisin palan servettiin. Melkein oksensin.

Kaverini nauroivat äänetöntä, hillitöntä naurua minua katsoen... vedet silmissä hekin, mutta pidätetystä naurusta. Minä häivyin vessaan vetämään oudon läskipalan vessasta alas. :D:D

Hengissä selvittiin, mutta ruokamyrkytys ei ollut kaukana sillä reissulla.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: ...
Päivämäärä:   26.5.13 17:50:08

"seurueen ainoa mies oli mies"

:D
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: ---
Päivämäärä:   26.5.13 17:53:14


"Lähettäjä: minä
Päivämäärä: 26.5.13 17:46:59

on muuten ärsyttävää mennä kylään jossa on hienot tarjoilut ja tosi hyvää ruokaa mutta kaikkea varattu vaan niin vähän että hyvä kun uskaltaa itse ottaa."

Ja sitten kun noissa paikoissa ottaa sen ruokalusikallisen ruokaa niin emäntä marajaa, kun ei ruoka kelpaa. No eipä viitti paljo enempää ottaa, että varmaan riittää kaikille..
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: heponen
Päivämäärä:   26.5.13 17:54:40

Toinen muisto: Menin työnantajani kanssa käymään hänen vanhalla äidillään ohimennen (olin töissä ravitallilla ja pomoni miespuolinen).

Mummo tarjosi kahvit ja leipomaansa kuivakakkua. Jotakin oli kuitenkin mennyt pieleen kakkua tehdessä. Kun sitä maistoi murunkaan, alkoi kurkkua kutittaa ihan SIETÄMÄTTÖMÄSTI! Sekä minä että pomo yskimme ihan hillittömästi, siitä ei tullut mitään loppua... Yskimme ja yskimme eikä kutina lakannut niin vain!

Ja kun pomoni vielä sanoi syyttävään sävyyn äidilleen: "Mitä sinä olet tähän laittanut ?!" Alkoi mua vielä naurattaakin kaiken yskimisen keskellä. :D

Mielikuvitukseni ei riitä arvaamaan mistä purkista mummo rukka oli kakkutaikinaan ripsauttanut, onneksi emme kuolleet siihen kakkuun kuitenkaan. Vanhukset voivat olla vaarallisia, jos ei näkö eikä ymmärrys ole enää ihan entisellään ja silti leipovat... :D:D
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: .
Päivämäärä:   26.5.13 17:54:59

"Kahvin kanssa puolikuiva pullapitko ja Marie-keksit"

Mie sain kerran vain kuivaa pullaa ja kahvit tarjottiin eripari kupeista ilman lautasia, mutta hyvää se oli, sekä kahvi että pulla. Olin kaverilla kylässä ja hänen perheensä oli köyhä.

En muista mitään kamalaa. On ollut ilmeisen hyvä tuuri.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: ö
Päivämäärä:   26.5.13 17:58:49

"Lähettäjä: .
Päivämäärä: 26.5.13 17:54:59

"Kahvin kanssa puolikuiva pullapitko ja Marie-keksit"

Mie sain kerran vain kuivaa pullaa ja kahvit tarjottiin eripari kupeista ilman lautasia, mutta hyvää se oli, sekä kahvi että pulla. Olin kaverilla kylässä ja hänen perheensä oli köyhä.

En muista mitään kamalaa. On ollut ilmeisen hyvä tuuri."

Meillä juodaan yleensä aina tuollalailla eriparikupeista ja ilman lautasia? Eri asia toki jos on juhlat, silloin laitetaan saman sarjan kahvitteluvehkeet.. Mummolassa yleensä mummo tekee yleensä hienon kattauksen, mutta kuusikymppisiä nuorempia en ole tavannut, jotka näin tekisivät aina.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: .
Päivämäärä:   26.5.13 18:07:24

Juu ei tuohon aikaan ollut vielä näitä teemakuppeja ja muumimukeja, vaan heillä oli siis sellaisia perinteisen kahvikuppi-lautasparin kuppeja. Joissa vähän säröjä ja kaikki eri kuosia. Ei siis mukeja.

Mutta samapa tuo, se oli mukava vierailu. Ja joo, nykyisin juodaan eripari kupeista kaikkialla!
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: marjaana
Päivämäärä:   26.5.13 18:25:54

Ei riitä 300 g laatikkoruokaa jos joukossa on vaikkapa paljon liikkuvia ihmisiä tai nuoria miehiä. Lisäkkeistä riippuen kannattaa varata sellaiset 450-500 g per lärvi, niin ei tarvitse jännittää riittääkö vai ei.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: dinner
Päivämäärä:   26.5.13 18:35:18

Sukulaiseni joka on todella nuuka, eikä heitä mitään roskiin, oli tarjonnut mummulleni kahvipöydässä kääretorttua jossa oli perunamuusia sisällä... Hyi!

Heh, en voi lopettaa naurua kun ajattelen tällaista herkkua!
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: nappis
Päivämäärä:   26.5.13 18:35:38

"Varasit n. 200 grammaa vuokaa per henkilö? Eipä tuo kovin mahdottomasti ole.. Yleensä jos teen vieraille asti ruokaa, teen reippaasti yli sen mitä arvioin vieraiden syövän. Jos ruoka on hyvää, se menee hyvin kaupaksi, ja vaikka sitä yli jäisikin, se tulee varmaan itse syötyä."

Siis millaisia suursyömäreitä ootte? :D 200g lämmintä ruokaa ja siihen vielä leipää kaveriks... Kyllä maha täyttyy! Söin just Saarioisen pizzan 200g ja masu tuli täyteen.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: mini
Päivämäärä:   26.5.13 18:39:21

Minulla myös täti joka innostuu kaikennäköisistä terveysjutuista. Siellä vieraillessa jokainen on nälkäinen. Joskus muksuna käytiin viikonloppuvierailulla tädin luona ja kolmantena vierailupäivänä äitini hermostui tarjoiluihin sen verran että marssiti kiko perheen johonkin raflaan syömään. Täti loukkaantui sydänjuuriaan myöten, mutta siitä huolimatta jaksaa vielä 20 vuoden jälkeenkin tuoda meille milloin mitäkin sen hetkisiä terveysjuttuja
:D

Olen myös syönyt pari päivää pöydällä seisonutta ruokaa miehen mummon luona. Maku oli eksoottinen, koska kyseessä oli maitoon tehty ahvenkeitto :)
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: :D
Päivämäärä:   26.5.13 18:44:36

Miesystäväni, vaikka muuten onkin ihana ihminen, ei ole mikään kokki kolmonen. Eka kerran kun kävin hänen luonaan, tarjolla oli mikrossa sulatettua pakastepyttipannua.

Nyttemmin, kun jo tunnen kaverin paremmin, minä olen se joka kokkaan, olimmepa kumman luona tahansa. Molemmat ovat tyytyväisiä. :D
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: Moppe
Päivämäärä:   26.5.13 18:45:54

:) Joudun näköjään ilmoittamaan vieraille ettei kannata tulla meille, ei minulla ole varaa tehdä 500 g /vieras ruokaa. Siinähän menisi koko viikon ruokabudjetti yhteen vierailuun :D .

Onneksi vieraat toivottavasti eivät käy vain saadakseen vatsansa täyteen.

"Varasit n. 200 grammaa vuokaa per henkilö? Eipä tuo kovin mahdottomasti ole."

:D , 10 hengestä 3 lapsia (n. 0,5 annosta), itse en syönyt ollenkaan eikä siskoni, eli pyöreästi n. 6,5 syöjää = n. 307 g/syöjä + leivät+ kahta eri kakkua+ pullaa niin paljon kuin vain halusi .

Saapihan minua kitsaaksikin ajatella, tosin työtön kolmen lapsen yh joutuu pakostakin laskemaan aika tarkkaan paljonko voi pistää lapsen synttäreihin rahaa.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: mami
Päivämäärä:   26.5.13 18:46:52

Niin no meidän teinit vetäsee välipalaks 400g maksalaatikon sillä aikaan kun oikea ruoka kypsyy...Ja sitä oikeaa ruokaakin yleensä santsaavat.
Meillä teinit syö kengänpohjapitsat välipalaks tai iltapalaks!
Mikään ei ole sen inhottavampaa kuin se että oma äitini,anoppi(silloin joskus) tms kutsuu koko meidän perheen syömään jouluna,pääsiäisenä tms. Ja ruokaa on sitten varattu tyyliin jokaiselle yks lusikallinen muussia ja kastike. Kaikille jää nälkä ja sitten pitää lähteä äkkiä pois että pääsee kotia syömään!
Olen toki oppinut ruokkimaan pesuaan hyvin ennen kun kylään lähdetään syömään,mutta hävettää kun joku muksuista viel yleensä sanoa täräyttää et johan me äsken syötiin:) Mutta olenpa ajatellut että saapahan mammma(t) hyvän mielen kun voivat kehua meidän käyneen heillä "syömässä"...

Ja tää on se syy miksi vastaan kaikille vieraille ruokakutsuihin kiitos ei!
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: mami
Päivämäärä:   26.5.13 18:51:18

Niin ja meillä menee yhdellä ruualla 5l kattilallinen keittoa,missä on perunoita väh 1kg,kasviksia ja juureksia 1kg,jauhelihaa 800g...ja 3 lasta ja 2aikuista.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: Davina
Päivämäärä:   26.5.13 18:55:44

nappis: Kyllähän 200 gramman annos ruokaa naiselle, joka ei paljoa liiku varmasti riittääkin. Itselleni esim. riittää ihan hyvin, vaikka salilla tuleekin ahkeraan käytyä, mutta tykkään ennemmin syödä pieniä annoksia usein. Mun miehelle taas tollasesta annoksesta tulis vaan enempi nälkä :D Eli jos vieraille ruokaa laittaa, niin kyllä kannattaa tehdä mieluummin reilusti kuin liian vähän, syömäreitä löytyy varmasti moneen junaan.

Hirveimmät tarjoilut on aina mun äidin äidillä. On uskomattoman pihi, vaikkei tosiaan ole rahasta pulaa, pikemminkin juuri päinvastoin. Ei ole myöskään mitenkään huonokuntoinen tai kauhean vanha, 65 täyttää tänä vuonna. Huolimatta hyvästä rahatilanteesta säästelee just kaikkia ikivanhoja juustonkänttyjä ja kuivattaa leipää leipäpaistia varten. Aina lapsenakin kun meni kylään, niin tarjoiluna oli kahvia aikuisille, lapsille vettä ja sokerikorppuja.

No, ei se nyt vielä mitään, eihän sinne syömisen takia menty. Kerran kuitenkin halusi väenvängällä kutsua lähisukua joulupäivänä luokseen syömään. Tarjolla oli sitkeää, lievästi raakaa, läskistä ja jänteistä lihaa harmaassa liemessä ja raakoja perunoita. Tuota ruokaa voinee myös karjalanpaistiksi kutsua tai ainakin vissiin oli ollut tarkoitus koittaa sitä tehdä. Oli ihan järkyttävän pahaa, vaikken kauhean nirso olekaan. Kukaan ei voinut syödä lautasta tyhjäksi, ainoastaan mummo itse kiskoi hyvällä halulla. Lisukkeina oli punajuurisalaattia yksi rasia 10 hengelle ja näkkäriä. Ei ole sen jälkeen kukaan sukulainen mummon illalliskutsuille mennyt, vaikka onhan toi tainnut välillä pyytääkin :D
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: umo
Päivämäärä:   26.5.13 18:56:59

Kai sitä nyt voi vieraita kutsua käymään ilman, että pitää joka kerta tarjota ruuat? Tyyliin kahville tai jotain.

Jos kutsutaan ihmisiä syömään, niin tekee sitten ruokaa sen mukaan, mihin varat riittää. Eli vaikka jotain edullista ruokaa (esim. keitto, laatikko tms.) sen verran, että kaikille riittää.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: sivusta
Päivämäärä:   26.5.13 18:59:10

Ei kylään/juhliin mennä syömään kiloa ruokaa.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjäcanis_lupus
Päivämäärä:   26.5.13 19:29:19

On kyllä aina yhtä kamalaa että ruokaa tehdään niin vähän jokaiselle riittää sen verran että justiin saa lautasen sotkettua. Sitten emäntä juurikin itkee että miksei ruoka kelpaa. Joo kelpaisi mutta ei kehtaa ottaa kun sitä ei ole.

Tuo on kaikista nolointa emännän ja vieraiden kannalta, että tarjolla on joku tietty annosmäärä per henkilö ja se määrä on niin pieni että jos joku ottaa yhden perunan liikaa niin ei riitä kaikille. Useimmiten emäntä on vielä niin tahditon ettei kerro etukäteen paljonko saa ottaa ja sitten komentaa vieraita laittamaan lautaseltaan takaisin kun he ottavan normaalin kokoisen annoksen. Miksi pitää kutsua vieraita syömään jos ei ole rahaa tarjota kunnollisia annoksia?
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: *
Päivämäärä:   26.5.13 19:31:37

Lähettäjä: mami
Päivämäärä: 26.5.13 18:51:18

Niin ja meillä menee yhdellä ruualla 5l kattilallinen keittoa,missä on perunoita väh 1kg,kasviksia ja juureksia 1kg,jauhelihaa 800g...ja 3 lasta ja 2aikuista.

____

Ei tasan mahdu tuon kokoiseen kattilaan, tai kyseessä on pataruoka :D
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: twist
Päivämäärä:   26.5.13 19:33:15

Kaverin äiti oli aivan onneton ruuanlaittaja. Siellä oli usein tarjolla pastaa, jota oltiin keitetty niin kauan että kaikki vesi oli kiehunut kattilasta pois.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: -
Päivämäärä:   26.5.13 19:34:08

Mä laitan 3 litran kattilaan melkein 2kg perunoita.. Ostan sellaisen 2kg pussin ja se menee melkein kokonaan, kun teen keittoa. Ja lientä on kyllä ihan tarpeeksi, ehkä vähän liikaakin.
Juureksia menee se normipussillinen mitä pakasteita saa. jauhelihaa 400g.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: juu
Päivämäärä:   26.5.13 19:36:45

Ne mummon vanhentuneet ruuat ja maitopotut, makaronivellit järvikalakeitot....
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: dinner
Päivämäärä:   26.5.13 19:43:24

Sen enempää aiheeseen puuttumatta, niin kilo ruokaa kerralla on aivan älytön määrä. Laittakaapa itse sellaista vuokaruokaa kilon verran lautaselle, ja koittakaa syödä. Mutta joo, siltikin olisi kohteliasta joko tehdä ruokaa hieman ylimääräistä varalle, tai tarjoilla vieraille ruoka-annokset valmiina lautaselle ja viedä lautanen nokan eteen.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: lz
Päivämäärä:   26.5.13 20:31:36

Huom mistä aloittaja halusi jutella!!!
menkää tappelemaan muualle noista annosmääristä
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: noloa
Päivämäärä:   26.5.13 20:36:50

"Saapihan minua kitsaaksikin ajatella, tosin työtön kolmen lapsen yh joutuu pakostakin laskemaan aika tarkkaan paljonko voi pistää lapsen synttäreihin rahaa."

Jos ei ole rahaa, älä tarjoa ruokaa. Edelleen sinä olit se joka mokasi, ei vieraat.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: Noh
Päivämäärä:   26.5.13 20:45:28

On täällä taas käytöstavat huipussaan. Vieras todellakin ottaa ruokaa sellaisella mitalla, että sitä varmasti riittää muillekin. Santsata voi yrittää sitten, kun kaikki ovat saaneet ja ehkä hyvällä lykyllä emäntä todellakin taikoo sen seuraavankin vuuan esiin uunista.

Isäntäperhe tekee parhaansa, mutta tietysti virhearviointeja voi sattua siinä ruuan määrässä. Ei tilanne siitä yhtään parane, jos heti ensimmäinen ottaja kauhaisee puolet lautaselleen. Hyvän tähden sentään, millainen luolamies teitä on oikein kasvattanut?
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: -
Päivämäärä:   26.5.13 20:49:45

Exän mummo koitti myrkyttää minut, kun oli laittanu teepussien sekaan kukkavirkisteen. Katsoin eka että onpas hassu pussi. Kunnes tajusin että mikä se on. Nauroin kippurassa asialle varmaan puoltuntia ja mummo jo suuttui siitä.

Sama mummo teki aina sekametelikiisseliä. Oikeasti kaikkea mahdollista mitä löysi kaapista ja tiesi etten siedä ananasta, mutta silti siinä oli sitä mukana. Kehdannu olla syömättä. Paras oli kun sai aina yhdellä lusikallisella koko kipon mukaansa... kunnon liisteriä. Mukana oli aina luumua, mutta muuten puolukkaa, mustikkaa, ananasta ainakin.

Mutta pahin on aina ne kastikkeet missä ihme sattumia mukana. Lihasta ei tietookaan vaan läskiä, jänteitä ja muuta kuvottavaa. Ei mene alas niin ei mene.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: *
Päivämäärä:   26.5.13 20:52:06

Lapsena tuli joskus syötyä kaverin luona kylässä sulaneita, vaan ei paistuneita, kalapuikkoja. Kaverin äiti oli niin bisnessnainen, ettei vissiin uuniakaan saanut päälle tai jotain :D

Mutta ihan mukisematta syötiin molemmat kakarat, lisää vaan ketsuppia. Jälkikäteen on kyllä tullut yökittyä ja naurettua.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: Ennui
Päivämäärä:   26.5.13 20:53:43

Äidin serkku on muutoin todella ihana ja mukava ihminen, mutta tarjoaa aina vieraille kuivaa paahtopaistia, jonka leikkaamiseen tarvittaisiin moottorisaha ja lisäksi pitäisi olla rautahampaat, jotta saisi lihan nielaisukelposiksi paloiksi.

Mummoni harrasti myös näitä "ei sillä nyt väliä, jos päiväys onkin jo mennyt" -ruokalajeja. Yritetiin hellävaraisesti vihjailla, josko voisi niitä vanhempia tavaroita heittää menemään, mutta ei, ei, ei...

Mummon jääkaappi oli sananmukaisesti homeessa, astiat pestiin miten sattui (laseissa oli rasvainen kerrostuma, joka tuntui sormissa), hellan levyjä käytettiin tuhkiksena ja kaiken yllä leijui eltaantuneen rasvan ja tupakan käry, joka tarttui vaatteisiin sen verran tiukasti, että aina mummolta lähtiessä kävin kotona suihkussa ja vaihdoin vaatteet. Kesäisin keittiön nurkassa haisi ns. likaämpäri, jota ei viety turhan usein pihalle.

Äidin täti taas oli nuuka ihminen, joka mm. tarjoili mätää maksamakkaraa ja homeista leipää, kaikki ruoka oli vanhentunutta ja pilalla. Sattumaa tai ei, ko. ihminen kuoli aikanaan vatsasyöpään.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: hmm
Päivämäärä:   26.5.13 20:54:58

No on se vaikeaa ottaa tarpeeksi vähän, jos tarjolla on isolle ihmisjoukolle sellainen ruokamäärä että lusikallinenkin on jo liikaa otettu. :D
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: a
Päivämäärä:   26.5.13 21:03:32

Hahahaaa
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: Primrose
Päivämäärä:   26.5.13 21:04:36

Joo. Meillä on tapana ollut tietyn kaveriporukan kesken pitää vuorotellen tyttöjen iltaa ja aina aiemmin on kaikilla emännillä ollut tarjolla syömistäkin, ainakin jotain salattia ja muuta pientä iltapalaa. Viimeeksi piti porukan pihein mimmi, jolta edellisellä kerralla saimme jämäksi jäänyttä mustikkapiirakkaa, josta mulle ei edes riittänyt. Nyt ei ollut tarjolla YHTÄÄN MITÄÄN. Onneksi tajusin viedä mukanani sipsipussin, siitä sitten syötiin kaikki. Muikki muisti myös mainita, että oli käynyt Tallinnassa hakemassa laatikkokaupalla sidukkaa ja avonainen laatikkokin näkyi, mutta ei kyllä tullut mieleen kysyä meiltä muilta, että maistuisiko meillekin. Toki jokaisella oli omia juomia tiettyyn pisteeseen asti, sitten me kyllä lähdettiinkin jo menemään.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: ...
Päivämäärä:   26.5.13 21:26:29

Minä koen näitä ihania tarjoiluja viikottain :D miehelläni on lievästi sanottuna eksoottiset makunystyrät, jos minä teen ruokaa ja maustan ihan reilulla kädellä, hän heittää joukkoon vielä lisää mausteita ja ainakin sataa eri maustetta. Usein minä tulen myöhään töistä ja huolehtivainen mieheni on sitten tehnyt ruuan valmiiksi. Viimeksi sain kalapuikkoja, jonka kanssa tarjoiltiin sekoitus punajuurta ja riisiä jossa oli itsetehtyä valkosipulikastiketta. Kyllähän tota söi, mutta en oikeasti tajua mistä se ees keksii yhdistää punajuurta, riisiä ja valkosipulikastiketta??
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: mayam
Päivämäärä:   26.5.13 21:33:57

Missään oikeassa kylässä en oo saanu pahaa ruokaa, mummot ovat kummatkin olleet (ja toinen on edelleen) sairaan hyviä ruuanlaittajia, vaikka pihejä sota-ajan kasvatteja ovatkin. Kamalat ruuat on tarjoiltu siellä lapsuudenkodissani. Luulin pitkään, että oon jotenkin outo, kun kotiruoka ei maistunut millekään, ja tykkäsin kouluruuasta, mitä kaverit pitivät kamalana. Vasta pari vuotta sitten juttelin aiheesta siskon kanssa, ja hän sanoi miettineensä samaa, ja tajuttiin, että se kotiruoka oikeasti on vaan kammottavaa.

Äitini on jonkinasteinen syömishäiriöinen, ja pelkää myös lastensa lihomista yli kaiken. Ja tähän päälle on vielä tolkuttoman pihi. Ruuanlaittoon ei käytetä rasvaa, suolaa, sokeria, valkoisia jauhoja, eikä muitakaan mausteita. Korkeintaan jotain yrttejä, lähinnä oreganoa ja laakerinlehtiä. (koska jälkimmäiset voi noukkia ruuasta pois, kuivata, ja käyttää uudestaan) Ruokaa tehdään todella pieniä määriä, yksi peruna on yhdelle ihmiselle sopiva määrä, leipää ei syödä ruuan kanssa jne. Leivonnaiset tehdään ruisjauhoihin, ja makeutuksena käytetään hedelmäsokeria, tai keinotekoisia makeutusjauheita, mutta näitäkin ehkä noin kymmenesosa reseptin sokerimäärästä. Eli lopputulos on mauton ruiskökkäre. Yhtenä jouluna teki puolukkajäädykkeen, jota hehkutti kovin, oli huippuhyvää herkkua! Puolukoita (joissa ei siis sokeria ollenkaan) ja vettä kakkuvuokaan, ja pakkaseen, siinä se herkkujäädyke. Loukkaantui, kun ei haluttu santsata tätä herkkua!

Kerran olin mennyt lapsuudenkotiini niin, että vanhemmat eivät olleet kotona, ja söin jääkaapista jonkun kasviskiusauksen, siis niitä yhden hengen mikroaterioita. Tultuaan kotiin äiti tuli melkein silmille, kun olin syönyt koko perheen seuraavan päivän herkkulounaan! Tää 300g oli sis varattu viidelle aikuiselle lounaaksi, lisäksi ois saanu varmasti rasvatonta maitoa, vettä ja porkkanaraastetta! Tai kiinankaalia, ne ovat kaksi siinä taloudessa käytettyä salaattimuotoa.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: jou
Päivämäärä:   26.5.13 21:38:07

Lapsena aina vuoroteltiin kenen kaverin luo mennään koulun jälkeen. Meillä oli aina äidin tekemät herkut, mutta yhden kaverin luona oli aina tarjolla spagettia ja ketsuppia. Edes suolaa ei saanut, nami nam!
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: huhhuh
Päivämäärä:   26.5.13 21:45:45

mayam, kuulostaapa hurjalta!
Miten te pärjäsitte lapsuuden, olitteko aliravittuja vai onko äitinne mennyt vasta myöhemmällä iällä noin pihiksi?
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: mayam
Päivämäärä:   26.5.13 21:56:55

huhhuh: Kyllähän me elossa pysyttiin, mutta kun katsoo lapsuuden valokuvia, niin ollaan sellaisia kalpeita, mustasilmäisiä keskitysleirivankeja. :D Ja muistan itse pitäneeni itseäni LIHAVANA koko lapsuuden, nyt kun oon oikeasti läski, niin mietin, kuinka järkyttynyt olisin teininä ollut, jos oisin tiennyt, mikä norsu musta tuleekaan. Meillähän pidettiin tosi tarkasti kiinni ruoka-ajoista, eli saatiin me ruokaa, muttei varmasti normalimääriä. Aamulla kaurapuuroa, ja pakastemustikoita, ilman rokeria. Ruualla perunaa ja jotain liharuokaa, yleensä porsaankylkeä, jauhelihakastiketta, tillilihaa, kielilihaa jne, porkkanaraastetta ja sitä kiinankaalia. Kai tollon kauppojen salaattivalikoima sitten oli paljon niukempi, tai muut rehut maksoivat. Välipalaksi ruisleipää, ei päällisiä, leipää yksi siivu. Päivällinen samanlainen kun lounas, välillä silloin oli puuroa, ja niitä sokeroimattomia pakkastemarjoja. lltapalaksi jugurtti TAI kaksi siivua ruisleipää, ei päällysiä. Rasvatonta maitoa sai juoda niin paljon, kun halusi.

Mä itse muistan lapsuudesta sen jatkuvan ahdistuksen paisumisestani, siis koin lihovani koko ajan. Ja sen päälle jatkuvan nälän, ja sala-ahmimiset, jos sellaiseen jossain tilanteessa oli mahdollisuus.
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: huhhuh
Päivämäärä:   26.5.13 22:02:11

Voi ei, ymmärrän hyvin että tuollainen aiheuttaa syömishäiriön! (Tämä on jo täysin offtopic, mutta meikäläinen kehitti ahmimishäiriön aikuisiällä ihan jo siitä, että yritin laihduttaa pari kiloa normaalipainossa...)
  Re: Kamalat kylätarjoilut
Lähettäjä: .
Päivämäärä:   26.5.13 22:13:22

Tunnen sekä sukulaisistani että työpaikalta vähän mayamin äidiltä vaikuttavat henkilöt. Jos lääkäri huomauttaa alipainosta, niin kyse on alipainosta, ei hoikkuudesta. Molemmat siis luurankolaihoja, housut roikkuvat luisen takapuolen päällä. Toinen hyvin pihi, miehellä ja lapsilla mustat silmänaluset ja kalpea iho. Vahtii, ettei kukaan muu anna ruokaa miehelle tai lapsille. Suuttuu jos mies syö "liikaa". Toinen ylpeilee sillä, ettei heidän perheessä herkut maistu. Suunnittelee päivittäiset ruoka-annokset gramman tarkkuudella. En yhtään ihmetellyt kun näin kotoa lähteneen esikoisen - oli heti lihonut selkeästi. Päässyt normaalimaailmaan.

Riskinä tuossa on se, että sitten lihoo kun lähtee omaan elämään. Tai jatkaa samaa mallia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

AddThis